Zde může být text o autorovi
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu." (George Bernard Shaw)

 

Ovocné knedlíčky

Vytvořeno 2011-05-13 23:12:52 | Poslední změna 2011-05-17 09:19:54
Receptů na ovocné knedlíčky existují stovky. Někdo má nejraději tvarohové, jiný kynuté, další zas z odpalovaného těsta. Ale víte, kam až sahá historie ovocných knedlíčků?
První knedlíčky neměli mnoho společného s těmi, které známe dnes. Tehdy nešlo o těsto s ovocem uprostřed. Ovoce bylo většinou pokrájené a smíchané přímo s těstem, nebo jen se strouhankou a vejci.
Mezi úplně nejstarší knedlíky patří zřejmě švestkové knedlíky, o nichž najdeme zmínku až v 17. Století, kdy byly „knedlíčky“ tvořené švestkami, smíchané s máčenou žemlí, které se obalovali v mouce a smažily v másle.
O švestkových knedlících se dočteme i u patronky českých kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové, v její kuchařce z roku 1838. Knedlíky se nesypaly cukrem, ale pouze se omastili máslem a maximálně sypali perníkem.
Silné zastoupení a velké oblibě se těšily i dosti podobné knedlíky s jablky.
Proč se začaly vymýšlet jiné náplně? Projevila se fantazie a taky úroda či neúroda. Pokud se na jaře urodila rebarbora, směle mohla nahradit švestky, jejichž sezona ještě nepřišla, tak tomu bylo i s jahodami, třešněmi, višněmi, borůvkami, rynglemi, meruňkami a dalšími. Zkrátka plnilo se tím, co zrovna rostlo :-). A v zimě? V zimě se knedlíky plnily sušeným ovocem.
V 19. Století se české knedlíky rozdělily na kynuté a nekynuté.
Léto mám strašně moc ráda kvůli různorodosti ovoce. Když v červnu dozrávají jahody, dělám tvarohové knedlíky s jahodami. Broskve či meruňky mám nejraději v parených buchtách. V srpnu se zas těším na borůvky. Podělím se s Vámi o své 3 nejoblíbenější recepty na ovocné knedlíky.

Jahodové tvarohové knedlíky
1 tvaroh
100 g hrubé mouky
100 g krupičky
1 vejce
1 lžíce cukru
Máslo
špetka soli.
Tvaroh smíchejte s vejcem a přidejte sůl. Postupně přisypávejte mouku s krupicí a také máslo. Z množství se udělá tak 12 knedlíků. Dají se plnit čímkoliv, nejraději používám jahůdky. Vařte v osolené vodě asi 5 minut.

Parené buchty
700 g polohrubé mouky
400 – 500 ml mléka
40 g práškového cukru
30 g droždí
1 vejce
Sůl
20 g másla.
Z cukru, mléka a droždí si připravíme kvásek. Mezitím promíchejte mouku, sůl, vejce a rozpuštěné máslo. Po vykynutí kvásku přimíchejte zákys do mouky a zadělejte na těsto. Těsto vyválejte na placku vysokou asi 1 cm vysokou, placku rozkrájejte na čtverce o velikosti 5 x 5 cm, do prostřed čtverců rozložte ovoce (doporučuji broskve) a zabalte.
Do většího hrnce nalijte asi 5 cm vody a přiveďte k varu. Poté na hrnec položte plátýnko nebo utěrku a převažte provázkem. Na utěrku skládejte buchty tak, aby mezi nimi byly malé mezery a zakryjte je např. miskou. Paříte 10 minut. Hotové buchty posypte opraženou strouhankou a cukrem, přelijte máslem. Dobrou chuť.

Borůvkové knedlíky
Nejjednodušší a nejrychlejší knedlíčky, které znám.
500 g měkkého tvarohu
2 PL cukru
špetka soli
2 vejce
Strouhanka
Ze všech surovin vypracujte nelepivé těsto. Strouhanku můžete nahradit rozemletými dětskými piškoty, ale v tom případě uberte na cukru.
K tomuto těstu se výborně hodí borůvky.
Vařte jen tak dlouho, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch.

Autor: Leňulka
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one