Zde může být text o autorovi
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu." (George Bernard Shaw)

 

Halušky

Vytvořeno 2011-06-13 09:23:19 | Poslední změna 2011-06-13 09:51:11
Ano, uznávám, že v tomto případě se nejedná světovou kuchyni v tom pravém slova smyslu. Ale podle mého tento pokrm slovenských bratrů dnes již mnoho mladých lidí nezná, proto je dobré si je připomenout.
Já osobně halušky miluju. Nejraději mám halušky s čerstvou brynzou, opečenou cibulkou a pikantní klobáskou.
Halušky jsou asi nejznámějším typickým slovenským jídlem. Samotné "bramborové noky" jsou levnou záležitostí - stačí brambory a mouka. Horší to už bývá s brynzou, kdy ta pravá ze salaši stojí okolo 60 Kč za 250g, což je tak na 2 porce halušek, k tomu připočtěte domácí klobásku a hned tu máme večeři za 150 Kč.

Jak jsem již psala, základní suroviny na halušky jsou jen brambory a mouka, ale samotná příprava už žádá zkušenosti, trpělivost a trochu i cit pro vaření.

Já dělám halušky takto:
oloupu si "akorátní" množství brambor. Většinou tak na jednu porci stačí 4 - 5 středně velkých brambor. Brambory rozmixuju. Nemají se strouhat, měly by se natřít, ale jelikož je to dosti pracné, já si práci ulehčuji mixérem.
Poté do brambor přisypávám polohrubou mouku do té doby, dokud nemá těsto tužší, ale stále tekutou konzistenci. (Mělo by být o něco méně tuhé než těsto na bramborové knedlíky).Těsto ještě osolte.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a až bude vřít, tak ji hojně osolte a začněte do ní vhazovat halušky - buď přímo z "lopáriku" (dřevěného prkénka) nebo přes speciální haluškové síto.
Halušky vařte vždy tak 4 minuty, než vyplavou napovrch.

Hotové halušky zdobte dle chuti.

Buď promíchejte s brynzou a posypte opečenou slaninou, nebo promíchejte s kysaným zelím, nebo je možné konzumovat halušky i nasladko, nebo jen jako přílohu k omáčkám, gulášům a jiným.

Přeji dobrou chuť.
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one