Zde může být text o autorovi
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu." (George Bernard Shaw)

 

Genussfestival ve Vídni

Vytvořeno 2011-05-13 18:51:19 | Poslední změna 2011-05-13 19:05:47
Při listování staršími čísly časopisu Gurmet (dříve Gurmán) jsem narazila na reportáž z festivalu prožitků ve Vídni (Gurmán, červen 2010). Nadšení s jakým reportérka popisovala tento „piknik“ v srdci Vídně mě naprosto nadchl a proto jsem se odhodlala, že letos tento festival navštívím i já.
7. května jsem se vydala do Vídně se svým přítelem tedy taky. Moje očekávání byla příliš vysoká, proto jsem se trochu bála, abych nebyla zklamaná. Vstoupili jsme do Stadtparku a už ten byl důvodem k mému nadšení. Nejsem si vědoma, že by v Brně byl tak nádherný a prostorný park. Všude plno zeleně, žádné odpadky, spokojené davy lidí, maminky s kočárky, spoustu Rakušanů se válelo na dekách na trávníku. Poté jsme přešli přes most a vstoupili jsme hlavní bránou na Genussfestival. Když bych měla popsat svůj dojem jednou větou, asi bych to ohodnotila tak, že jsem od začátku do konce nezavřela úžasem pusu.
Tohle nebyl farmářský trh, jaké zažívají u nás v Česku svůj růst. Genussfestival míří daleko výš než jen nabídnout suroviny vypěstované šetrným zemědělstvím, ale nabízí speciality, lokální lahůdky, netradiční suroviny, experimentální kombinaci potravin, kterou byste těžko jinde našli. Můžete zde ochutnat lahůdky, které během roku jinde nekoupíte.
Celý „trh“ tvoří přes sedmdesát stánků, které jsou rozděleny podle rakouských regionů. Během procházky parkem projdete Vídní, Tyrolskem, Burgundskem,... Nečekejte tu ovšem davy vystresovaných a přetlačujících se lidí. Většina lidí zde korzuje se skleničkou vína či šampusu, zbytek posedává na dekách na trávě a ve stínu stromů si v klidu pochutnávají na nabízených specialitách. Pohoda, klídek, tabáček :-).
A co zde můžete ochutnat? No nebudete popravě vědět čím začít. Výborné sýry, sušené šunky, paštiky z divočiny, jedlé květy, octy různých chutí např. makový, lněný, pesta, džemy, domácí těstoviny, bio zmrzlina, zelenina, ovoce, hořčice, velká škála bylinek, ochucené soli, produkty z medu, mošty, knedlíčky, uzenářské výrobky, pestrou škálu sýrů, paštiky a mnoho dalšího.
Já jak jde o jídlo, tak neznám hranice a věřte, že krotit se ve Vídni bylo hodně těžké. Jako první jsem ochutnala výbornou bio zmrzlinku, dala jsem si hruškovou, která chutnala jako rozmačkané přezrálé hruštičky posypané lehce cukrem a zamražené, luxusní. Poté jsem si koupila vynikající pesto z dýňových semen a borůvkovou marmeládu.
Jelikož byl zrovna čas oběda, zakoupila jsem si výborné bílé vinné klobásky se zelím a bio chlebíčkem. Chuť se vůbec nedá srovnávat s jakoukoliv bílou vinnou klobásou, kterou seženete v českém řeznictví. Klobásky se rozplývali na jazyku a v kombinaci s akorátním zelím (*akorátní = to je můj pojem a znamená, že je zelí akorát sladké a akorát kyselé :-)) to bylo jako ocitnout se v gurmánském nebi. Po tomto výborném zážitku jsem si dále zakoupila dva druhy sýrů, jeden typu parmazán a druhý byl podobný našemu eidamu a nivě zároveň. Chuťově opět excelentní.
Následovala ochutnávka hořčič a že bylo z čeho vybírat – oříšková, ovocná, čokoládová,... A spousta dalších. Ano, čtete správně čokoládová hořčice. Chutnala výtečně a dovedu si ji představit jako delikátní ochucení středně propečeného hovězího steaku.
Poté jsem si zakoupila ještě 2 roky sušenou parmskou šunku, med s dýňovými semeny , srnčí sušenou kýtu a kančí klobásky.
Jelikož mě zase honila mlsná, zakoupila jsem si pro Genussfestival typický „fastfood“ – chleba s vrstvou parmské šunky posypaný strouhaným čerstvým křenem. Před odchodem jsem si ještě dopřála makovou zmrzlinu a straciatelu.
Ráda bych zdůraznila, že Rakušané si opravdu potrpí na značku bio a na lokální suroviny. A je to vidět a v jídle cítit.
Genuss festival mě naprosto uchvátil, už se strašně těším na příští rok, kdy opět první víkend v květnu sbalím deku a opět vyrazím do centra Vídně, kde si opět hodlám prožít svůj gurmánský sen. A všem, kteří mají rádi dobré jídlo Genussfestival vřele doporučuji.
Info: http://www.kulinarisches-erbe.at/index.php?id=89genussfestival/


autor: Leňulka
 
Prohlášení o Cookies |
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one